Benvinguda al blog sobre temes d'economia en Sistemes Alimentaris Sostenibles
Activitats, Agricultura Ecològica, Agroecologia, Bon Menjar, Ecologia, Economia, Estadístiques, Fires, congressos i jornades, Polítiques, Salut i Benestar, Viatges, Visites de camp
Hola!
Potser ens coneixem, o encara no. La idea d’aquest blog és la de comentar i compartir la multitud d’informació sobre els sistemes agroalimentaris i el seu grau de sostenibilitat amb el que ens podem trobar.
El terme “sostenibilitat” no compte amb una definició clara més enllà del que coneixem de l’informe Brundtland amb el títol “El nostre futur comú”, que es va publicar l’any 1987! i diu que el desenvolupament sostenible és “aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les necessitats de les futures generacions”. No obstant això, “sostenible” ja s’havia anat utilitzant en l'estudi de diferents ecosistemes (forestals, marins, etc.) fent referència a una gestió que no faci disminuir els actius d’un moment donat.
La FAO defineix un sistema agroalimentari sostenible com un sistema que subministra seguretat alimentaria i nutrició per a totes les persones de tal forma que les bases econòmiques, socials i mediambientals per generar-lo no comprometen a les generacions futures. Ha de ser econòmicament rentable creant valor afegit, subministrar beneficis a la societat i tenir un impacte positiu o neutre sobre el medi ambient.
L’emergència climàtica ens mostra més clar que mai que s’ha d’actuar i que no podem esperar ni un dia! Som-hi doncs! No importa el lloc que ocupem en la cadena de valor, però pensem sempre en les tres dimensions –mediambiental, social i econòmic- de forma conjunta. I com que totes som consumidores, duguem a terme un consum alimentari més sostenible. És tan fàcil com tenir en compte la procedència, la temporada, el grau de transformació o la certificació ecològica dels aliments, pensar en una bona planificació dels àpats per evitar el malbaratament, ser creatius a la cuina...
Fins aviat!
Karen
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398