Masia i Territori
Aquesta setmana s’ha celebrat el 3er Congrés del Món de la Masia sota el lema “La complexitat dels nous reptes. L’oportunitat dels nous sistemes”. Amb els companys del grup de recerca DRUAB hi hem presentat la comunicació “Diversificació productiva i despoblament en les comarques rurals a Catalunya”.
Aquest congrés, organitzat per l’Institut Català d’Estudis Agraris (ICEA), es planteja com a un punt de trobada del món rural per fer propostes per afrontar els nous reptes des d’una perspectiva multidisciplinària i ha tingut lloc del 13 al 16 de març a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona. S’ha desenvolupat en vuit àrees temàtiques: despoblament, innovació en els sistemes agrícoles, regulació urbanística, paisatge, turisme rural, sostenibilitat econòmica, energies renovables i gestió forestal.
La comunicació que hem presentat és el resultat d’una recerca portada a terme conjuntament amb la M. Victòria Soldevila, la Lourdes Viladomiu i en Jordi Rosell. Preteníem analitzar la relació entre el despoblament rural i la diversificació productiva dels diferents territoris. El declivi rural és un fet indiscutible i un fenomen global i, segons alguns autors, un procés inevitable. De fet, el despoblament s’ha convertit en el tema estrella del món rural a la darrera dècada, ocupant un paper important a l’agenda política. A Catalunya, però, a diferència d’altres comunitats autònomes, el despoblament no ha adquirit dimensions tan dramàtiques com les que avui ens porten a parlar de l’”Espanya buida”.
No obstant això, es pot observar com moltes zones rurals de Catalunya estan patint una continuada pèrdua de població, sent objecte d’actuacions per a modificar aquesta dinàmica. Les propostes de polítiques i mesures per mitigar la caiguda demogràfica són molt variades i entre elles destaca la diversificació de l’estructura productiva com a element per fer front a la caiguda de la població. Per aquest motiu, la diversificació productiva té un paper destacat en les polítiques de desenvolupament rural des de principis del nou segle.
Hem presentat una primera aproximació a la relació entre diversificació productiva i despoblament a les comarques a la Catalunya rural. La metodologia es basa a relacionar, mitjançant el coeficient de correlació, les dades d’evolució de la població amb un indicador d’especialització regional que s’ha calculat per a cadascuna de les comarques rurals catalanes.
Els resultats obtinguts apunten a una lleugera correlació de signe negatiu entre diversificació i despoblament, tot i que són resultats poc concloents i estadísticament no significatives. Només deu comarques mostren el patró de més diversificació i menor despoblament durant les últimes dues dècades, o bé menys diversificació i major despoblament. La resta, no s’ajusta a aquest patró per les particularitats individuals dels territoris. Aquests resultats ens porten a suggerir que les polítiques per frenar el despoblament haurien d’anar més enllà de l’estructura productiva i considerar altres elements com l’ús residencial dels entorns rurals.
Es pot consultar la presentació completa en aquest enllaç.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398