Aliança Fulla Verda per a la defensa del sector ecològic
Al llarg de l’any 2023 s’ha articulat una aliança entre diferents entitats del sector ecològic català amb la particularitat d’integrar totes les baules de la cadena de valor. L’objectiu primordial consisteix a actuar de lobby del sector, tenint en compte diferents dificultats a les quals s’ha d’afrontar la producció agrària ecològica actualment.
Ja fa anys que hi havia un lligam entre diferents entitats -especialment la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE), la Coordinadora de Cooperatives de Productes Ecològics i la Sectorial de producció agrària ecològica de la Unió de Pagesos- col·laborant en diferents fòrums, com ara el Foro Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) o Atmosterra. Amb el temps s’ha vist la necessitat d’actuar de forma conjunta més unida, i en la primavera 2023 es veu necessari donar veu al sector PAE davant de l’administració i la societat. Un fet que es materialitza mitjançant l’elaboració i lectura del “Manifest per una producció agrària ecològica, catalana, forta i reconeguda” durant la Biocultura de Barcelona d’aquest any, al qual s’afegeixen també l’Associació Empresarial per l’Agricultura Ecològica (AE2), l’Era-Espai de Recursos Agroecològica, així com l’Associació Vida Sana i l’Associació Espanyola d’Elaboradors i Comercialitzadors Ecològics (Asobio).
En una reunió posterior, el conjunt d’entitats decideix actuar sota el nom d’Aliança Fulla Verda i vol interpel·lar al govern català perquè tingui en compte les conclusions del II Congrés Català de la Producció Agroalimentària Ecològica i acceleri ja el promès Pla d’Acció 2023-2027 per fomentar la transició ecològica del sistema agroalimentari del país. Es concreta una primera reunió amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) en la qual es compromet a tenir aprovat el Pla d’Acció per a l’impuls del sector abans que acabi l’any, i que també es reprendrà el procés iniciat l’any 2019 per estudiar la viabilitat d’un segell ecològic català. Un altre punt de debat és sobre el nou esquema productiu que proposa el departament sota el nom Producció Agrària Sostenible (PAS), contrari als principis de la producció agrària ecològica.
A continuació, segueixen diverses reunions sectorials i temàtiques amb representants del DACC per avançar conjuntament. Ara hem tingut també l’oportunitat d’exposar l’experiència de la creació d’una plataforma d’aquest tipus en la Revista Agroecològica de Divulgació Ae, esperant que pugui servir inspirar també a altres regions. S’han concretat els principals objectius en els quals s’està treballant ara mateix des de l’Aliança:
- Garantir el suport a la producció ecològica per continuar la seva expansió i generalització
- La creació d’un segell ecològic que permeti distingir els productes produïts a Catalunya
- Impulsar la compra verda pública d’aliments ecològics locals
- Cercar un nom alternatiu per a la denominació del nou esquema productiu de la Producció agrària sostenible que no generi confusió entre les persones consumidores
- Protegir el sector ecològic enfront de les noves tècniques genòmiques
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398