La quota de consum dels aliments ecològics creix lleugerament l’any 2022
Segons les dades publicades pel MAPA, si bé l’any 2022 s’observa una disminució tant en volum com en valor, la quota del consum d’aliments ecològics de les llars continua sent del 3,4% i creix lleugerament en volum arribant a un 2,38%. En el context actual és una bona mostra de la resiliència d’aquest sector.
Aquest dijous 29 de juny, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha publicat les dades de consum alimentari procedents del Panel de consum a les llars del 2022. Des de l’any 2020 hi dediquen una part específica a l’evolució del consum dels aliments ecològics que esdevenen dades objectives de les tendències que influeixen també en el desenvolupament del sector de la producció agrària ecològica, ja que el consum intern és una de les claus per fer l'increment de la producció ecològica encara més sostenible.
A primera vista, els indicadors principals amb una disminució en volum (quilograms o litres) del 7,9% i del 0,9% negatiu en valor no semblen ser gaire favorables, tenint en compte que estem acostumats a veure creixements continuats. No obstant això, si es comparen amb el comportament del total de consum, s’hi observa també una evolució a la baixa del 8,8% en volum i el 0,9% en valor, respectivament. Així que es comporten de forma molt semblant amb un lleuger avantatge per als aliments ecològics. I aquest millor comportament es trasllada en un increment de la quota de consum (compra) dels aliments ecològics, referint-se aquesta quota a la part dels aliments amb certificació ecològica.
Una altra dada molt interessant és l’evolució del preu mitjà dels aliments (EUR/ kg o l). En aquest cas, per al total s’ha detectat un increment del 8,7%, però en els ecològics només del 6,8%. És una tendència que s’ha vist ja en altres entorns geogràfics i que es raonava entre d’altres amb una menor dependència d’inputs com ara els fertilitzants químics que han fet apujar de forma considerable els costos de producció en convencional.
Pel que fa al consum per càpita ecològic, baixa lleugerament i es queda en un valor de 54,24 EUR (54,70 EUR l’any 2021). Si se situen aquestes dades en el seu context econòmic, es pot pensar en diferents elements que expliquen la disminució del consum en general. En primer lloc, l’any 2022 ja no es comptava amb restriccions sobre els locals de restauració i ha desviat una part del consum domèstic cap a fora, cosa que també té a veure amb la normalització del treball presencial. En segon lloc, la inflació alta generalitzada ha frenat la despesa de les famílies, tant per limitacions de pressupost, però potser també per un consum més mesurat, més atenció als preus així com un millor aprofitament dels aliments a les cases, un fet que es visualitza també en la disminució del malbaratament (informe presentat en la mateixa ocasió).
Es poden consultar més detalls sobre la composició del cistell de compra ecològica, els canals de distribució així com diferències de tipus demogràfic en l’informe complet (pàgines 405-410).
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398