Els Principis de l’Agricultura Ecològica
Aquests principis que es van desenvolupar per part d’IFOAM i constitueixen un dels pilars de l'agricultura ecològica a partir dels quals creix i es transforma. Assenyalen la contribució que l'agricultura ecològica pot fer al planeta. Es basa en uns principis ètics interconnectats per inspirar el moviment ecològic en la seva plena diversitat per conduir i guiar posicions, programes i estàndards.
Actualment, amb el creixement continuat de l’agricultura ecològica i el seu foment mitjançant polítiques públiques, aquesta rep també cada vegada més atacs per diferents bandes. Gairebé sempre amb la idea que l’agricultura ecològica és només un mètode de producció i que no té en compte els aspectes socials i mediambientals. Això, per part de l’agricultura convencional, segurament per protegir-se davant de la possible “competència”, però també per part d’altres col·lectius que no valoren els esforços d’un sistema de certificació i control perquè consideren que no cal o que el reglament europeu no és prou estricte, que només es tracta d’una substitució d’insums, no té en compte l’origen de les matèries primeres, etc.
Per respondre a aquestes veus, en primer lloc, cal dir que l’entrada en aplicació del primer reglament de producció agrària ecològica de la Unió Europea l’any 1993 va ser un reconeixement a tot un conjunt de persones que practicaven un maneig tenint en compte els efectes sobre el medi i alternatiu al predominant (el que va ser el resultat de la primera revolució “verda”). En aquest sentit, ara mateix és l'única identificació en etiquetatge que ofereix una garantia als consumidors.
En segon lloc, és important recordar que moltes de les explotacions agràries ecològiques no han perdut els seus ideals d’una producció respectuosa amb el medi i l’entorn en general. És aquí on es va veure la necessitat d’elaborar uns principis d’agricultura ecològica per part de la Federació Internacional de Moviments d’Agricultura Ecològica (IFOAM). Durant un llarg procés participatiu arreu del planeta es van consensuar els quatre principis que continuen vigents i que constitueixen la base per al moviment:
- Principi de Salut: l'agricultura ecològica ha de sostenir i promoure la salut de sòl, planta, animal, persona i planeta com una de sola i indivisible.
- Principi d'Ecologia: l'agricultura ecològica ha d'estar basada en sistemes i cicles ecològics vius, treballar-hi, emular-los i ajudar a sostenir-los.
- Principi d'Equitat: l'agricultura ecològica ha d'estar basada en relacions que assegurin equitat respecte a l'ambient comú i les oportunitats de vida.
- Principi de Precaució (cura): l'agricultura ecològica ha de ser gestionada de manera responsable i amb precaució per protegir la salut i el benestar de les generacions presents i futures i l'ambient.
Amb aquests principis de base, des d’IFOAM es va elaborar la definició de l’Agricultura Ecològica, aprovada per l’Assemblea General l’any 2005:
“És un Sistema de producció que manté i millora la salut del sòl, els ecosistemes i les persones. Es basa fonamentalment en els processo ecològics, la biodiversitat i els cicle adaptats a les condicions locals, sense utilitzar insums que tinguin efectes adversos. L’agricultura ecològica combina tradició, innovació i ciència per afavorir el medi ambient que compartim i promoure relacions justes i una bona qualitat de vida per a tot els que participen en ella.”
Organic Agriculture is a production system that sustains the health of soils, ecosystems, and people. It relies on ecological processes, biodiversity and cycles adapted to local conditions, rather than the use of inputs with adverse effects. Organic Agriculture combines tradition, innovation, and science to benefit the shared environment and promote fair relationships and good quality of life for all involved.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398