Dia Mundial del Sòl 2022
Canvi climàtic, col·lapse de la biodiversitat i crisi energètica! El 5 de desembre és el Dia Mundial del Sòl i la plataforma Atmosterra reivindica el paper crucial d’aquest recurs natural.
Des del 2014 se celebra cada 5 de desembre el Dia Mundial de Sòl, designat per la ONU per centrar l’atenció en la importància d’un sòl sa i advocar per la gestió sostenible dels recursos que ens ofereix. A Catalunya, la plataforma d’entitats Atmosterra, treballa per posar de relleu la importància d’aquest recurs, indispensable per mantenir la humanitat i també un factor clau per afrontar el canvi climàtic, el col·lapse de la biodiversitat i la crisi energètica. Aquesta setmana, coincidint amb el dia Internacional del Sòl, aquesta xarxa d’entitats presenta el vídeo resum de les jornades ‘Atmosterra. Llaurant el cel, recarbonitzant el sòl’, amb què vol contribuir al reconeixement i a la sensibilització de la importància d’aquest element. El vídeo es pot visualitzar al canal Youtube d’Atmosterra (veure tràiler d'un minut).
El sòl, en perill
Segons l'estratègia europea del sòl 2030, a la Unió Europea s’estima que el 60-70% dels sòls no gaudeixen d’una bona salut a causa de severs processos de degradació incloent erosió, compactació, disminució de matèria orgànica i pèrdua de biodiversitat. A més, segons dades de la FAO, cada hora es segellen a Europa 11 hectàrees de sòl. I en l'àmbit mundial es perden anualment fins a 50.000 km2 de sòl per diferents causes, gairebé la mateixa superfície que Catalunya i el País Valencià juntes.
En aquest sentit, la plataforma Atmosterra vol contribuir al coneixement de pràctiques agràries que respectin el sòl. Només d’aquesta manera podrà recuperar plenament totes les seves funcions. La sembra directa, la utilització de cultius de cobertura o l’agroforesteria són algunes d’aquestes pràctiques que potencien la vida del sòl, a la vegada que augmenten la rendibilitat productiva dels seus serveis ecosistèmics. Prevenció de l’erosió, augment de la retenció de l’aigua, generació i reciclatge dels nutrients, millora en la sanitat dels cultius.... Són alguns dels aspectes destacables dels cercles virtuosos que generen aquestes pràctiques. A més d’augmentar la resiliència de les explotacions davant del canvi climàtic, apostar perquè la biodiversitat “treballi”, estructurar i fertilitzar el sòl, disminuir la dependència del petroli i contribuir a captar carboni de l’aire per tornar a acumular-lo al sòl. No obstant això, la posada en marxa d’aquestes pràctiques pot ser difícil i requereix temps i coneixement, a la vegada que es necessiten experiències demostratives a cada zona agrària diferent.
Cogenerant l’alimentació del futur...
Per aquest motiu, diferents entitats que formen part d’Atmosterra estan impulsant projectes de recerca, juntament amb el sector agrari, per entendre millor el funcionament del sòl i validar les pràctiques pageses. A més, també treballen en la sensibilització per a la transició cap a models alimentaris resilients, saludables, justos, diversificats i capaços d’esmorteir el canvi climàtic. En línia amb aquesta aposta, la plataforma va organitzar el 2021 les primeres jornades ‘Atmosterra. Llaurant el cel, recarbonitzant el sòl’, amb la participació de ponents de talla internacional.
Formen part d’Atmosterra: Unió de Pagesos, La Coordinadora de cooperatives de persones consumidores de productes ecològics de Catalunya, Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología, Ecologistes en Acció, L’Era, Universitat de Barcelona, Projecte Ecostack i el Grup d’Agroecologia.
(Nota de premsa compartida de les diferents entitats)
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398