Els reptes per a la sostenibilitat de l

Amb aquest lema de la Jornada d’Economistes d’enguany s’han presentat i debatut els desafiaments tenint en compte les dimensions socials i mediambientals. Com era d’esperar, un dels punts més destacats han estat tot tema relacionat amb l’energia i el clima.
Igual que l'Accid, que va presentar al juny la seva VII jornada sota el lema "COMPTEM per a la Sostenibilitat", ara el CEC també fa ús del terme sostenibilitat en la seva 27a Jornada dels economistes. En aquesta es van impartir 12 sessions de treball per desenvolupar els diferents vectors claus de la sostenibilitat de l'economia catalana en l'àmbit ambiental, econòmic, energètic, social i tecnològic.
De les sessions que han tractat el tema de forma més íntegre, es podria esmentar la de "Models empresarials de sostenibilitat" en la que es van exposar dos exemples d'aplicació d'estàndards de sostenibilitat de forma molt pràctica, mentre que altres, com la de "Sostenibilitat del model productiu català", es va quedar molt curta en aquest sentit, ja que es va centrar sobretot en la competitivitat i la productivitat des del vessant econòmic, els stakeholders pel que fa al social, així com la transició energètica, l'economia circular i les tecnologies del mediambiental. Un altre exemple és la sessió dedicada a la fiscalitat verd, basada principalment en l'enfocament de l'economia estàndard que, mitjançant els impostos pigovians, intenta corregir les externalitats negatives de l'activitat econòmica.
La sessió organitzada per la comissió agroalimentària "Camins renovats per la sostenibilitat agroalimentària i forestal" va recollir idees més arrelades en la gestió dels recursos naturals. En aquest cas, a través de l'exposició sobre els equilibris naturals dels ecosistemes a partir de l'exemple de la gestió forestal, els avenços en el camp de l'embalatge -especialment del plàstic per aprofitar el que es genera ja que consideren que un canvi d’hàbits anant cap a altres models és difícil-, però també en la recerca per noves fonts proteiques per oferir alternatives al consum de carn.
Des de l'àmbit tècnic-comptable, es van donar detalls sobre la nova directiva d'informació comptable sobre sostenibilitat, que serà un nou format d'informació a incloure en l'informe de gestió, en substitució de la "informació no financera" que va entrar en vigor just l'any 2018. Inclourà aspectes mediambientals, socials i de governança al llarg de la cadena de valor, és a dir que afectarà també als proveïdors i clients.
En general, va semblar que hi ha poca precisió més que retòrica sobre com aplicar el terme de la sostenibilitat més enllà de la sostenibilitat econòmica i és obvi que la majoria de discursos es basen en estratègies d'adaptació i no de transformació disruptiva de com crear valor fora del marc dels indicadors macroeconòmics predominants. Però també es pot observar que s’estan movent coses, es reflexiona més sobre la creació de valor social i la mesura dels impactes a l’hora d’invertir.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398