Gastronomic Forum Barcelona 2022

Una altra cita de fires del sector agroalimentari. En aquest cas, més dedicat a la restauració i l’alta cuina. Analitzem el grau de sostenibilitat en aquest entorn, ja que és un dels lemes d’aquesta edició.
El GastronomicForum és una trobada del món de la restauració i especialment de l’Alta cuina de Catalunya. Aquest any, clarament post-covid, compta amb uns 300 expositors. La sostenibilitat és un dels conceptes que surten més en els titulars, però també fan esment als aspectes socials. Són termes que impregnen cada vegada més la comunicació d’aquest segment del sistema agroalimentari; no obstant això, s’ha de diferenciar bé entre el discurs i un possible greenwashing.
A l’hora de destacar algun aspecte d’aquesta edició, començaria amb el programa d’activitats de l’Espai AMB/ Ajuntament de Barcelona sota el lema “Cuinar aliances per a una alimentació més sostenible” ja que inclou moltes activitats arrelades al territori urbà que s’han mantingut al llarg del temps, o bé que s’han de recuperar i potenciar per contribuir a alimentar les ciutats. Vaig veure la presentació de la Cristina Caparrós (La Platjeta) i el cuiner mediàtic Marc Ribas que han exposat la pesca tradicional i els seus reptes, acompanyats d’un suquet de peix perfecte, responsable i sostenible.
Dels premis Innoforum, potser m’han atret més les candidatures dels brots germinats d’espàrrec que ofereix un sabor i una forma més en aquests tipus de productes, la sidra ancestral elaborada amb un mètode on s’acaba la fermentació en ampolla, i com un mos capritxós, les croquetes de bacallà farcides amb salsa verda. El guardó al producte més sostenible se l’han endut els tagliatelles ecològics elaborats amb cereal Florence Aurora i em sembla encertat, ja que es tracta d’un producte senzill i de km 0. A part d’això, hi ha dues ofertes de productes fermentats que m’han cridat l’atenció al llarg dels passadissos: una línia de “condiments vius” utilitzant el koji de base però afegint-hi productes d’aquí; un kimchi coreà autèntic elaborat a Esparreguera de la mà d’un acreditat professional de la medicina tradicional xinesa.
Aprofito per destacar la presència de diferents empreses del Moianès, comarca reconeguda per la seva industria agroalimentaria (ecològica), així com del Consorci del Moianès presentant la campanya “El Moianès ve de gust”.
Pel que fa a l‘iniciativa “Zero Waste i Reciclatge” de la mateixa fira, que es basa principalment en el reciclatge (“illes” de reciclatge, però que no eliminen les papereres habituals del recinte i les utilitzades dins dels estands amb la qual cosa l’impacte no deu ser molt gran), la recollida dels passes al sortir (si és que t’ho demanaven), l’eliminació de plàstic en els envasos d’un sol ús (ja regulat en altres àmbits), la promoció de l’ús de transport públic i la recollida organitzada d’excedents d’aliments a través del Banc dels Aliments, cal dir que es tracta de mesures que no són gaire noves i s'haurien de complir sense instruccions específiques...
Resumint, que la sostenibilitat és un concepte que es pot utilitzar bé i malament és ben reconegut, llavors cal el criteri de cadascú per arribar a les seves pròpies valoracions.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398