Productes d'aquí a fora
Al juny vaig anar de turisme a Copenhaguen i, com que el cervell sempre està pendent dels mercats alimentaris i culinaris locals, he trobat coses interessants: síndria eco en una oferta poc habitual, préssec pla a bon preu, tomàquets, i una altra sorpresa...
Els països escandinaus solen servir de bon exemple quant al consum de productes ecològics. A Dinamarca la superfície ecològica certificada l’any 2020 era de 299.998 ha que equival a l’11,4% del total de la superfície agrària. És una dada que queda una mica per sobre del percentatge de l’estat Espanyol el mateix any de referència (10%), però molt per sota de Catalunya, amb un 22,1%.
En canvi, si ens fixem en el consum per càpita de producte ecològic, a Dinamarca és de 384 EUR, mentre que a Espanya, l’any 2021 just està tocant als 48 EUR. En relació al percentatge sobre el consum alimentaria en general, a Dinamarca se situa en un 13%, i a Espanya, el 3,4%.
Anant al tema, durant el passeig turístic -amb la ment atenta de qualsevol oferta de productes alimentaris- vaig trobar coses interessants. Al mercat de referència de Copenhagen “Torvehallerne” de seguida em vaig quedar amb els préssecs plans (paraguaios) d’origen “Espanya” a un preu al públic de 25 corones daneses les 5 unitats, és a dir que s’havia de pagar cada peca de fruita 67 cèntims! També hi havia altres productes típicament més mediterranis de l’estat Espanyol com ara albergínies i pebrots. No obstant això, l’oferta de producte nacional tampoc era per menysprear, sobre tot els cultius més adaptats a climes continentals. Més tard, em va impressionar veure davant d’una botiga de descompte 4!!! palets de síndria ecològica, molt de reclam, també d’Espanya a un preu de 40 DKK la peca (5,38 EUR).
En un altre súper petit hi havia una oferta molt àmplia de tomàquets xerri; això sí, totes en safates petites i amb el seu embalatge de plàstic. La mitjana aritmètica del preu del producte espanyol se situava entorn de les 80 DKK/kg (10,75 EUR), mentre que l’alternativa danesa estava a 125 DKK/ kg.
Una altra cosa que se sent sovint de Dinamarca es que en els menjadors d’institucions públiques s’utilitza -per obligació- un percentatge alt de producte ecològic. Vaig fer la prova a la cafeteria de la Biblioteca Reial Danesa. Doncs sí! Les begudes eren pràcticament totes ecològiques i del menjar (molt sà) també indicaven unaprocedència de producte certificat considerable.
I finalment, dins del supermercat d’un gran magatzem del centre de la ciutat (tipus Corte Inglés) vaig poder veure una cosa que em va xocar una mica: pizzes de Casa Tarradelles amb uns cartellets promocionals especials! Dels preus, hi havia una mica de desordre entre producte i cartell però les varietats normals de pepperoni o 4 formatges anaven a 25 DKK, uns 3,36 EUR (aquí es troba entorn dels 3 EUR); la nova de massa lenta pernil i formatge a 40 DKK (5,37 EUR; aquí, sobre els 4,50 EUR). I última observació, dues de les tres varietats ja estaven a punt d’arribar a la data de consum preferent... tot junt, un posicionament una mica accidentat!
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398