Trobada anual de la Red de Municipios por la Agroecología
La Red de Municipis por la Agroecología (RMAe) és una associació estatal de governs locals que avarca aproximadament a una quarta part de la població dels municipis de l'estat Espanyol (Barcelona, Madrid, València i Saragossa en formen part). Es va crear l'any 2017 amb l'objectiu d'ajudar les administracions a construir sistemes alimentaris locals sostenibles, inclusius i que potenciïn l'ocupació local. Compte també amb el Consell d'Organitzacions Socials (COS), format per entitats socials que acompanya, recolza i assessora els governs locals i la xarxa en conjunt. La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE) és una d'aquestes entitats i participa regularment en les trobades i altres activitats.
En les sessions de treball es van abordar tot temes entorn de les polítiques alimentàries des d'àmbits tan diversos com la Producció, la Logística, la Compra pública, Avaluació i seguiment, Sensibilització, Petits municipis, Gènere… Altres activitats com la presentació de l'”Informe sobre polítiques alimentàries, repte demogràfic i transició ecològica” (en curs), una conferència amb el títol “La ciutat Agropolitana, el llogaret cosmopolita” van complementar el programa. Per primera vegada es van atorgar els Premis "Ciutats i Pobles que Alimenten” per incentivar les millors pràctiques en matèria de polítiques alimentàries locals. Entre els guardonats hi ha l'Ajuntament de València per la seva iniciativa de crear i estimular activament el Consell Alimentari Municipal i també l'Ajuntament de Granollers pel projecte “La Mimosa” tenint en compte el seu caràcter inclusiu i saber posar el focus en l'accés a aliments agroecològics per a les persones més vulnerables.
El darrer dia hi va haver ocasió de conèixer el territori mitjançant una visita de camp per Castelló de la Plana, acompanyat pel seu regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro. Els punts de la visita van ser una finca de cítrics en una zona amb molt d'abandonament de terres, l’accés a un mirador per poder apreuar les diferents zones que formen part del municipi a part del nucli urbà, com l'horta, aiguamolls i altres; finalment, ens varem apropar a la comunitat de regants que duu a terme la producció d'insectes beneficiosos utilitzats en contra del cotonet als cítrics.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398