Les belles pomes
Aquest any també he acudit a acompanyar una mica la collita de poma al nord. I a diferència del 2021, aquesta vegada els arbres estaven plens, tot i que amb fruits petits, i hi havia molt feina per fer! Tot i que vaig tornar a casa amb la maleta plena, ara les “existències” tendeixen cap a zero...
Les pomes són de les meves fruites preferides! Fins i tot ara, la finca de pomeres una mica assilvestrada és una garantia per tenir fruita pròpia molt més enllà del Nadal. Segons el temps a la primavera, a partir de setembre hi haurà més o menys pomes per collir, més grans o més petites. Així que l'estratègia de què fer amb la collita s'ha d'ajustar cada any. A més del consum en fresc, hi ha opció de compota de poma, pastís de poma, poma al forn, vi de poma, suc de poma... i com a últim recurs, la indústria de concentrats.
La majoria dels arbres són bastant vells i ja no pertanyen a les varietats comercials actuals, que també té el seu atractiu, perquè hi ha alguna cosa per a cada ús: diferents propietats d'emmagatzematge, diferents mides per a un posterior processament, diferents graus de dolçor i acidesa per a cada gust, i així successivament. Hi ha, per exemple, Rotfranch, Holsteiner Cox, Ingrid-Marie, Dickstiel, etc. I, a part de les pomes, també hi ha unes quantes pereres, nogueres i avellaners, que sempre són una bon recurs al llarg de l'hivern.
Els fruits no estan certificats ecològics, però jo els qualificaria de “lliure de” -tot i que no sempre vegetarians-, perquè no s'utilitzen ni pesticides ni adobs de cap mena i no hi ha contaminació de les pastures veïnes. Coberta vegetal tot l'any, així que es tracta d'un embornal de carboni permanent! Amb pocs talls a l'estiu, perquè els animals de la zona també puguin tenir la seva tranquil·litat, sobretot els ocells, però també els cabirols i els petits animals que no s’acostumen a veure, la qual cosa ho converteix en una magnífica biosfera. En definitiva, un exemple de conservació de la natura activa. I, en tot cas, amb uns fruits molt fotogènics!
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398