Setmana Bio 2022
Ja fa 10 anys que s’organitza la Setmana Bio i us faig un resum de les activitats en les que he participat aquest 2022: m’he passejat per Ecoviure, he participat en la jornada tècnica “La sobirania alimentària com a resposta a la crisi energètica” i també m’he endinsat en la Tracció animal moderna de la mà d'en Bernat Torras, president de l'ACTA.
Durant la Setmana Bio se celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població. El programa d’activitats és molt variat i realment es fa difícil preparar-se un programa per a aquests dies però és una molt bona ocasió de descobrir productors i indústries ecològiques de primera mà i a més es poden adquirir molts coneixements.
He començat amb la Jornada Tècnica “La sobirania alimentària com a resposta a la crisi energètica” organitzada al Lluçanès amb diferents ponents i una taula rodona. L’Atonio Turiel Martínez (Institut de Ciències del Mar del CSIC) ha advertit de lo greu que és la situació dels recursos energètics amb tots els efectes sobre el sector agrari com la falta de disponibilitat d'adobs i a preus molt alts així com els preus dels combustibles, deixant en evidència que cal un nou model d’agricultura. En Sergio Caballero González (Mas Les Vinyes) ha posat l’èmfasi en els factors limitadors del sistema actual: la superfície per la pèrdua de sòl, els fertilitzants (s’ha de recuperar l’humus) i l’aigua (falta d’aigua, més calor, pluja que no arriba a l’interior). Tots dos coincideixen també en que l’augment de costos no pot anar a càrrec dels productors i s’ha de traslladar, cosa que comportarà un encariment dels preus al consum persistent.
El dia 22 he participat en la Jornada de “Tracció animal moderna” a la masia La Franquesa que porta en Bernat Torras que és alhora el president de la l’Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA). Entre moltes altres coses, ens ha explicat que el terme “moderna” significa que no es tracta d’un sistema arcaic, sinó un conjunt de pràctiques i coneixements de maneig dels animals que ha evolucionat al llarg dels anys. Es pot diferenciar principalment entre tres usos: l’urbà que es refereix especialment a activitats de serveis en àrees rurals però inclou també els usos turístics, l’agrícola que pot ser tan per a cultius extensius, però amb molt més pes en horta i vinya i el forestal que està adquirint cada vegada més importància en la gestió dels boscos.
Finalment, el diumenge tocava un passeig pel centre de Manresa, ja que aquest any l’Ecoviure ha sortit al carrer! Va néixer l'any 1997 amb la intenció de servir de punt de trobada a les persones i professionals que, des de diferents àmbits, treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta! És la forma de que el productor s’apropi més fàcilment al consumidor i sembla ser que tothom n’hagi sortit content. De forma complementària, els dies previs ja s’havia organitzat una ampli programa de jornades tècniques sobre Residus, Aigua, agricultura ecològica i Energia.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398