El Consum dels aliments ecològics
Les dades de consum de productes ecològics constitueixen una de les preocupacions més grans del sector. Fa només dos anys que per part del Ministeri d’Agricultura es publiquen xifres procedents del Panel de consum que funciona des de l'any 1987 a través d'enquestes. Tot i així, queden molts dubtes tenint en compte els canals de compra alternatius, l'efecte de la pandèmia, i ara l'efecte de la inflació.
Les dades de consum de productes ecològics constitueixen una de les preocupacions més grans del sector. Fa només dos anys que per part del Ministeri d’Agricultura es publiquen xifres i que formen part del Panel de consum que funciona des de l'any 1987 a través d'enquestes. Les característiques metodològiques bàsiques són les següents: es parteix d’univers d’entorn de les 18 milions de llars de l’estat i es treballa amb una mostra de més de 12.000 llars col·laboradores. La recollida de dades es basa en l’apunt diari de les compres d'alimentació a casa recollides mitjançant lector òptic de codi de barres del producte i la quantitat comprades, així com la despesa, el preu unitari i tipus d’establiment.
Com que el consum d'aliments ecològics és cada cop més estès, des de l'any 2020 inclouen en la publicació anual un apartat específic de consum d'aliments ecològics que inclou també dades sociodemogràfiques. La darrera publicació, corresponent al consum del 2021 exposa que el consumidor espanyol destina, de mitjana, 54,70 EUR a l’adquisició d’aliments ecològics; això, representaria una 3,4% del consum total alimentari.
Donen també informació sociodemogràfica del consumidor. En primer lloc, arriben a la conclusió que “el perfil intensiu en la compra de productes ecològics correspon a nivell sociodemogràfic amb classe alta mitjana alta, o classe mitjana baixa, encara que és la classe baixa la que més consum per càpita realitza d'aquest tipus d'alimentació, amb una ingesta mitjana de 17 ,6 quilos per persona, davant dels 15,0 quilos de la mitjana nacional.
El responsable de les compres més intensiu de la categoria es correspon amb llars on el responsable supera els 50 anys. No obstant això, els individus amb edat que superen els 65 anys, són els que fan més ingesta, amb 26,7 quilos per persona, 11,7 quilos per persona més que la mitjana nacional.
El perfil intensiu es correspon amb llars formades per parelles adultes sense fills, retirats, i amb fills d'edat mitjana i grans. Tot i que, són els retirats els que més consum per càpita fan d'aliments ecològics, exactament 28,0 quilos per persona durant l'any, 13 quilos per persona més que la mitjana nacional.
Són les llars de les CCAA de les Balears, València, Cantàbria i Galícia, entre d'altres, les que es conformen com les més intensives en la compra d'aquest tipus d'alimentació, atès que la proporció en compra supera el pes en població. Destaquen els individus de les Illes Balears, perquè són els que mantenen el consum per càpita més alt en el consum d'aliments ecològics, amb una ingesta de 23,5 quilos per persona durant l'any, 8,6 quilos per persona més que la mitjana nacional, quantitat que també superen en altres CCAA com Catalunya, Extremadura i Cantàbria.” Font: Informe del consumo alimentari a Espanya 2021
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398