Agricultura Ecològica
Entrevista sobre agricultura ecològica en l'Obealimentària
Aquest mes m’han entrevistat des de l’ObeAlimentària sobre l’estat actual de la Producció Agrària Ecològica (PAE). També s’estrena en el quadre de comandament número 83 un apartat amb indicadors d’aquest sector que s’anirà actualitzant periòdicament.
Visita d'una delegació de Sikkim a Barcelona
El dia 21 de febrer, una delegació del Govern de Sikkim, estat de l’Índia 100% ecològic, liderada pel Ministre d'Agricultura va visitar Catalunya on van poder conèixer el Parc Agrari del Baix Llobregat de primera mà.
Together, we are paving the path for a sustainable future
La fira comercial internacional de referència del sector ecològic s'ha celebrat de l'11 al 14 de febrer a Nuremberg. Com sempre ha sigut una font d’inspiració, així com un punt de trobada i d’intercanvi experiències amb els companys i les companyes d'aquí i d'allà del món ecològic.
Setmana Bio 2024
La Setmana Bio forma part del sector ecològic català des de fa molts anys. Durant una setmana d’octubre concentra tota mena d’activitats relacionades amb el conreu, l’elaboració, la recerca, la divulgació, etc. de la producció agrària ecològica.
Una cadena de valor (agro)ecológica
Desde la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología hemos organizado este 5 de junio un seminario sobre la cadena de valor (agro)ecológica en la actual edición de la feria Organic Food Iberia en el IFEMA de Madrid.
"Producción ecológica comprometida con nuestra tierra, gente y alimentos"
Este ha sido el lema del XV Congreso Internacional de Agricultura Ecológica de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE) que ha tenido lugar en el Complejo Cultural San Francisco de Cáceres del 24 al 27 de abril, junto al II Congreso Extremeño de Agroecología.
Actividades, Agricultura Ecológica, Agroecología, Buena Comida, Ecología, Economía, Estadísticas, Ferias, congresos y jornadas, Políticas, Visitas de campo
Aliança Fulla Verda per a la defensa del sector ecològic
Al llarg de l’any 2023 s’ha articulat una aliança entre diferents entitats del sector ecològic català amb la particularitat d’integrar totes les baules de la cadena de valor. L’objectiu primordial consisteix a actuar de lobby del sector, tenint en compte diferents dificultats a les quals s’ha d’afrontar la producció agrària ecològica actualment.
Agrodebat - L’agricultura ecològica davant de nous reptes
Aquesta setmana he tingut l'oportunitat de parlar d'Agricultura Ecològica a la seu del Col·legi d'Economistes en el marc del cicle dels Agrodebats organitzats per la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes.
El desarrollo de políticas alimentarias, una oportunidad clave para los territorios
Esta semana, del 16 al 18 de noviembre, ha tenido lugar el encuentro anual de la Red de Municipios por la Agroecología en Aínsa-Sobrarbe para tratar la importancia de las alimentarias en las políticas locales
Agricultura Ecológica, Agroecología, Buena Comida, Ecología, Economía, Ferias, congresos y jornadas, Políticas
Setmana Bio 2023
De nou tenim la Setmana Bio aquí amb moltes activitats de tota mena, repartides pel territori i no ha estat fàcil fer-ne una tria. Jo he optat enguany per la jornada tècnica “Crèdits de carboni i pagesia”, la jornada “La producció de fruita per autoconsum a muntanya” i després vaig aprofitar per anar de passeig per l’Ecoviure.
Agricultura Ecològica, Agroecologia, Ecologia, Economia, Fires, congressos i jornades, Polítiques, Salut i Benestar, Visites de camp
European Organic Congress 2023
Esta semana se ha celebrado la edición 17 del Congreso Europeo de Agricultura Ecológica (EOC) de IFOAM, convirtiendo Córdoba en el punto de encuentro de los actores del sector ecológico español y europeo. Tratándose de un evento con trasfondo bastante político, el lugar se escogió de acuerdo con la presidencia española del Consejo de la Unión Europea durante este semestre.
El sector ecològic ha de liderar la transició agrària
En el número 92 de la revista de la producció ecològica i l’agroecologia “Agrocultura” ha sortit un article meu sobre la situació actual del sector ecològic des del punt de vista de normativa, polítiques i acceptació per part del consumidor.
SEKEM - Agricultura al desert i molt més
El juliol del 2014 vaig tenir l’oportunitat de visitar SEKEM (Egipte) en el marc d’un projecte internacional sobre protecció de cultius. Va ser una experiència magnífica per comprovar la viabilitat d’una visió per part del seu fundador Dr. Ibrahim Abouleish.
La quota de consum dels aliments ecològics creix lleugerament l’any 2022
Segons les dades publicades pel MAPA, si bé l’any 2022 s’observa una disminució tant en volum com en valor, la quota del consum d’aliments ecològics de les llars continua sent del 3,4% i creix lleugerament en volum arribant a un 2,38%. En el context actual és una bona mostra de la resiliència d’aquest sector.
R que R con la Agroecología
Bajo este lema tan tentador se han celebrado las trigésimas Jornadas Técnicas de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y de Agroecología esta semana en Málaga. El programa de tres días ha sido punto de encuentro y de debate sobre la producción agroecológica.
Actividades, Agricultura Ecológica, Agroecología, Buena Comida, Ecología, Economía, Ferias, congresos y jornadas, Políticas, Salud y Bienestar
Estadístiques de la Producció Agrària Ecològica
Avui s’han presentat les dades estadístiques 2022 de la PAE de Catalunya destacant que se supera la barrera dels 5.000 operadors en règim de producció ecològica i que més de la meitat de la vinya ja és ecològica. Aprofito per fer un repàs de les estadístiques disponibles del sector ecològic.
De passeig per la Provença, més enllà del paisatge.
La setmana passada vaig passar uns dies a la Provença i com és habitual, m'he fixat en l'oferta dels productes frescos als mercats i les botigues. En aquest cas, com que França posa tant d'èmfasis en els productes nacionals i els seus pagesos porten una lluita molta llarga, m'he interessat especialment pels productes d'origen espanyol en aquesta època de l'any.
Els aliments fermentats. Ecològics, naturalment!
Aquests dies ha sortit el número 50 de la revista Ae, que inclou un article meu sobre els aliments fermentats i les particularitats en el seu procés d’elaboració. El fet més destacat és que ens trobem davant de productes vius que requereixen un tractament especial.
Biofach 2023 – Nova cita a Nuremberg
Tornar a la normalitat després del covid és lent i es podia observar també en la feria internacional de referència del sector ecològic. No obstant això, les dades no deixen de ser encoratjadores: 2.765 expositors i 36.000 visitants d’un total de 135 països.
Cultivando Sistemas Alimentarios Locales de Base Agroecológica
Del 19 al 21 de enero se ha celebrado el IX Congreso Internacional de Agroecología en Sevilla con una participación presencial y online destacada. Durante tres días se han presentado y debatido múltiples propuestas para la transformación agroecológica del sistema alimentario. La creación de Ecoterritorios es una de ellas
El estado actual del expectante Reglamento de Sistemas Alimentarios Sostenibles
Esta mañana, la coalición “Por Otra PAC” ha organizado un webinar para ponernos al día del estado actual del futuro reglamento de Sistemas Alimentarios Sostenible de la Unión Europea, contando con representación del MAPA y la “Coalición europea de políticas alimentarias”.
Els Principis de l’Agricultura Ecològica
Aquests principis que es van desenvolupar per part d’IFOAM i constitueixen un dels pilars de l'agricultura ecològica a partir dels quals creix i es transforma. Assenyalen la contribució que l'agricultura ecològica pot fer al planeta. Es basa en uns principis ètics interconnectats per inspirar el moviment ecològic en la seva plena diversitat per conduir i guiar posicions, programes i estàndards.
Dia Mundial del Sòl 2022
Canvi climàtic, col·lapse de la biodiversitat i crisi energètica! El 5 de desembre és el Dia Mundial del Sòl i la plataforma Atmosterra reivindica el paper crucial d’aquest recurs natural.
Ja han passat cinc anys!
El novembre del 2017 es va celebrar l’Organic World Congress d’IFOAM a Delhi. Com que va ser un esdeveniment molt intens i enriquidor, i no vaig deixar passar l’ocasió per fer una mica de turisme, ara n’he preparat un petit resum.
Activitats, Agricultura Ecològica, Agroecologia, Bon Menjar, Ecologia, Economia, Fires, congressos i jornades, Salut i Benestar, Viatges
Biocultura Madrid 2022
¡Vuelve también la Biocultura Madrid en presencial! Y con razón, para fomentar la alimentación ecológica a través de una feria multisectorial de productos ecológicos y consumo responsable con una multitud de actividades de todo tipo, jornada para profesionales, espacio para reivindicar la ecojusticia. SEAE ofrece también diferentes actividades, entre ellas un taller sobre la metodología de Ecoterritorios.
Actividades, Agricultura Ecológica, Buena Comida, Ecología, Economía, Ferias, congresos y jornadas, Salud y Bienestar
Setmana Bio 2022
Ja fa 10 anys que s’organitza la Setmana Bio i us faig un resum de les activitats en les que he participat aquest 2022: m’he passejat per Ecoviure, he participat en la jornada tècnica “La sobirania alimentària com a resposta a la crisi energètica” i també m’he endinsat en la Tracció animal moderna de la mà d'en Bernat Torras, president de l'ACTA.
Trobada anual de la Red de Municipios por la Agroecología
Del 6 al 8 d'octubre va tenir lloc la trobada i assemblea anual de la Red al Planetari del Grau de Castelló. A dos dies de jornades intenses sota el lema “Canviar la nostra alimentació per millorar el lloc en què vivim” va seguir una visita a llocs d'interès al municipi de Castelló.
El Consum dels aliments ecològics
Les dades de consum de productes ecològics constitueixen una de les preocupacions més grans del sector. Fa només dos anys que per part del Ministeri d’Agricultura es publiquen xifres procedents del Panel de consum que funciona des de l'any 1987 a través d'enquestes. Tot i així, queden molts dubtes tenint en compte els canals de compra alternatius, l'efecte de la pandèmia, i ara l'efecte de la inflació.
Dia Europeu d’Agricultura Ecològica
Aquest any, per primera vegada amb el lliurament dels premis ecològics de la Unió Europea celebrada en un acte molt vistós a Brussel·les i transmissió en directe online.
Productes d'aquí a fora
Al juny vaig anar de turisme a Copenhaguen i, com que el cervell sempre està pendent dels mercats alimentaris i culinaris locals, he trobat coses interessants: síndria eco en una oferta poc habitual, préssec pla a bon preu, tomàquets, i una altra sorpresa...
Benvinguda al blog sobre temes d'economia en Sistemes Alimentaris Sostenibles
Des d’Alimenting voldriem compartir en aquest blog idees i novetats sobre els sistemes agroalimentaris sostenibles com per exemple temes d'Actualitat, Agricultura, Agroecologia, Bon menjar, Viatges, Estadístiques, Polítiques, Visites de camp, Fires i Jornades... i tot el que pugui sortir sobre la marxa!!!
Activitats, Agricultura Ecològica, Agroecologia, Bon Menjar, Ecologia, Economia, Estadístiques, Fires, congressos i jornades, Polítiques, Salut i Benestar, Viatges, Visites de camp
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus actors.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398